Hout haalt CO² uit de lucht

Bomen vangen CO² op en houden het vast, zelfs na het kappen en verwerken. Pas op het einde van de levenscyclus van het hout komt de koolstof weer vrij. En terwijl het hout die CO² vasthoudt, komen er alweer nieuwe bomen in de plaats die ook weer CO² opnemen.

Houtbewerking vraagt weinig energie

Concreet heb je voor het verwerken van hout 4 keer minder energie nodig dan voor het verwerken van beton, 60 keer minder dan voor staal en zelfs 130 maal minder dan voor het verwerken van aluminium. Hout weegt ook relatief weinig, waardoor het zuiniger is qua transport.

Hout is natuurlijk

Waarom zou je kiezen voor beton, baksteen, kunststof of staal wanneer de natuur zelf een milieuvriendelijk alternatief voorziet? Door jezelf te omringen met hout sta je weer meer in verbinding met de natuur.

Hout past in elk interieur

Hout combineert goed met andere materialen en is daardoor een heel veelzijdig product. Door de verschillende houtsoorten en afwerkingsmogelijkheden bestaat er voor elke stijl wel een houten optie.

Hout is hernieuwbaar

Hout is onuitputtelijk aanwezig in de natuur op voorwaarde dat we er verantwoordelijk mee omspringen. Daarom gebruiken wij alleen houtsoorten uit duurzaam beheerde bossen en kiezen we boomsoorten die snel groeien. Zo komt de bosrijkdom nooit in gevaar.

Hout kan gerecycleerd worden

Houten producten kunnen na hun levensduur verwerkt worden tot andere houten producten. Ook het bewerkingsafval kan een tweede of zelfs derde leven krijgen in de vorm van plaatmateriaal, snippers, spaanders of houtstof. Zo gaat er niets verloren.

Hout isoleert goed

Hout heeft een trage thermische geleidbaarheid. Dat betekent dat het traag opwarmt en traag afkoelt. Veel stoken in een kamer met hout is dus niet nodig. Het voordeel? Lagere verwarmingskosten en minder energieverspilling. Door die lage warmtegeleiding heb je met hout bovendien minder last van koudebruggen. Dus: geen koudestraling of condenswater.

Hout is gezonder

Het is gezonder om te wonen in een omgeving met veel hout. Houten vloeren, plafonds en deuren doen dienst als natuurlijke vochtregelaar en houden de luchtvochtigheid stabiel. Hierdoor heb je minder kans op schimmels, huisstofmijt, virussen, astma en allergie. Kortom: een natuurlijk product als hout heeft een gunstig effect op je binnenklimaat.