/ Thermohout

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat aan hitte wordt blootgesteld om de eigenschappen te verbeteren. Door de behandeling wordt het hout stabieler en gaat het minder zwellen en krimpen. Het proces maakt het hout ook weerbaarder tegen schimmels, insecten en rot, waardoor de duurzaamheid toeneemt. Thermisch gemodificeerd hout wordt ook thermohout genoemd. Thermohout is een ecologisch alternatief voor tropisch hardhout.

/ Thermohout voordelen

Betaalbaar en ecologisch alternatief voor tropisch hout

Thermohout is een betaalbaar alternatief voor dure tropische houtsoorten zoals Padouk,  Afrormosia, Fraké en Ayous. Het is bovendien een meer ecologische keuze omdat de loofbomen komen van duurzaam beheerde bossen uit Europa en Noord-Amerika. Die boomsoorten zijn veelvuldig aanwezig en groeien heel snel terug. Voor de thermobehandeling ervan worden bovendien geen chemicaliën gebruikt – enkel stoom en warmte.
/ Waarom Thermohout?

Voordelen van thermisch behandeld hout

Iets voor jouw project?
/ Natuurlijke vergrijzing

Kan onbehandeld gebruikt worden

Thermohout kan onbehandeld – zonder verf, beits of verzadiger – gebruikt worden op gevels. De goudgele kleur zal na een tijd op een natuurlijke manier vergrijzen onder invloed van wind, regen en zon. De nerven en de tekening blijven even mooi zichtbaar na de vergrijzing. Met andere woorden: als het hout mag vergrijzen, hoef je het niet te behandelen.

Holtim Duurzaam hout
/ Thermisch gemodificeerd

Thermohout gaat lang mee

Een gevel moet bestand zijn tegen weer en wind. Daarom wordt hout voor gevelbekleding vaak thermisch gemodificeerd. Door het verhittingsproces met stoom krijgt het hout een langere levensduur. Dankzij dat proces stijgt thermisch gemodificeerd loofhout naar een duurzaamheidsklasse 2.

/ Populieren

Gouden kleur behouden? Dat kan!

Wil je de gouden kleur van het hout behouden en de vergrijzing tegengaan? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals een houtbeits of een oppervlakteafwerking.

/ Thermohout plaatsen

Soorten thermisch behandeld loofhout

Holtim - gevelbekleding - Thermo Aspen
Thermisch behandelde

Ratelpopulier (Aspen)

Thermisch gemodificeerde

Amerikaanse rode eik

Thermisch gemodificeerde

Amerikaanse witte es

Thermisch gemodificeerde

Berk

/ Tips & Tricks

Tips voor een egale vergrijzing

Wil je thermisch behandeld loofhout gebruiken op een plaats waar de regen niet komt, zoals binnen een overkapping of onder een balkon? Dan zal het hout daar minder vergrijzen. Er kan namelijk een kleurverschil optreden naargelang de invloed van de weersomstandigheden. Houd daar rekening mee bij het ontwerpen. Werk je aan een project met een ongelijke blootstelling aan de elementen? Laat het hout dan al op voorhand voorvergrijzen waardoor de gevel vanaf het begin al egaal grijs is. 


Realisaties

Holtim logo
/ Holtim Gevelbekleding

Vind gevelbekleding in thermohout bij Holtim

Thermohout is een van onze specialisaties. Bij Holtim beschikken we over de kennis en de producten om architecten en houthandelaars te begeleiden bij elk project waarvoor thermisch behandeld loofhout nodig is. Zoek je toch een andere houtsoort voor je gevel? Dan brengen we je graag in contact met een van onze vertrouwde partners.

/ Wij geven graag advies

Thermisch behandeld loofhout gebruiken voor jouw project?

Vraag hulp aan onze houtexperts. We helpen je bij het kiezen van de meest geschikte houtsoort en brengen je in contact met de beste vakmensen voor de levering van je materiaal en de uitvoering van jouw project.

Stuur een bericht