/ Gevelbekleding

Shou Sugi Ban gevelbekleding

Shou Sugi Ban is geen houtsoort maar een bewerkingsmethode. Het hout wordt gebrand volgens een oude Japanse traditie waardoor het een verkoolde, zwartgeblakerde uitstraling krijgt. Met deze exclusieve afwerking krijgt elke gevel meteen een uniek karakter.

Holtim - Houten gevelbekleding - Shou Sugi Ban
Shou Sugi Ban
/ Exclusieve afwerking

Een oude Japanse traditie

In Japan past men de Shou Sugi Ban-brandtechniek al eeuwen toe. Dat wordt ook vandaag de dag nog gedaan, zowel voor traditionele als nieuwe gebouwen. Bekende Japanse architecten zoals Terunobu Fujimori brachten de techniek ook bij ons in het westen onder de aandacht. Intussen zijn ontwerpers wereldwijd niet alleen vertrouwd met de esthetische, maar ook de functionele meerwaarde van gebrand hout.

/ Gebrand hout

Voordelen van een Shou Sugi Ban gevelbekleding

Iets voor jouw project?
Holtim - gevelbekleding - Shou Sugi Ban
/ Langere levensduur

Natuurlijke beschermlaag

Verbrand hout is geen voedingsbodem meer voor bacteriën, insecten en schimmels en krijgt zo een langere levensduur. Het aanbrengen van een verkoolde laag is dus een niet-chemische manier om hout te beschermen. In Japan gebruikt men al eeuwenlang de Shou Sugi Ban-techniek (daar noemt men het Yakisugi) om hout een natuurlijke bescherming te geven. Het hout wordt verkoold, afgekoeld en schoongemaakt. Als je dat wil, zetten we er nog een extra beschermlaag bovenop zodat de koollaag niet zwart afgeeft.

/ Veiligheid

Van nature brandwerend

Je zou denken dat hout en vuur natuurlijke vijanden zijn van elkaar, maar in Japan weet men wel beter. Een gevel van Shou Sugi Ban is beter bestand tegen vuur, want hout dat al eens gebrand heeft, vat minder snel opnieuw vlam. De gevormde koollaag werkt namelijk brandvertragend.

Holtim - gevelbekleding - Shou Sugi Ban
/ Tips & Tricks

Welk hout kiezen voor Shou Sugi Ban?

Traditioneel gebruikt men voor Shou Sugi Ban Japans cederhout, maar eigenlijk kan de Yakisugi verkolingstechniek op elke houtsoort toegepast worden. Denk maar aan Akoya, Radiata Pine, Douglas of Essen. Het type hout en de verbrandingsgraad geeft telkens een ander effect, gaande van licht gebruind tot intens verkoold. De koollaag benadrukt de specifieke tekening van elke houtsoort en geeft het hout een mooie zwartgeblakerde kleur. 

Iets voor jouw project?

Realisaties

Holtim logo
/ Holtim Gevelbekleding

Onze partner voor Shou Sugi Ban gevelbekleding: Holtim

Shou Sugi Ban hebben we zelf in huis. Bij Holtim beschikken we over de kennis en de producten om architecten en houthandelaars te begeleiden bij elk project waarvoor Shou Sugi Ban nodig is. Zoek je toch een andere afwerking voor je gevel? Dan brengen we je graag in contact met een van onze vertrouwde partners.

/ Wij geven graag advies

Shou Sugi Ban gebruiken voor jouw project?

Vraag hulp aan onze houtexperts. We helpen je bij het kiezen van de meest geschikte houten gevelbekleding en brengen je in contact met de beste vakmensen voor de levering van je materiaal en de uitvoering van jouw project.

Stuur een bericht